Aktuality

ZELÍ NAKLÁDANÉ
7. 11. 2023

Nakládané zelí

Říjen a listopad jsou měsíce, kdy, zejména na vesnicích, vrcholily přípravy na zimu. Mezi důležité činnosti patřilo i nakládání zelí. Kysané zelí bývalo v zimním období zásadní potravinou – bylo totiž jedním z mála zdrojů vitamínů, když nebylo k dispozici čerstvé ovoce a zelenina.

U krouhání a šlapání se scházela celá rodina, protože se v zimě spotřebovalo hodně zelí do pokrmů.

S klienty jsme se domluvili, že si připomeneme tuto tradici. Zelí klientky očistily, připravily a mohlo se krouhat. Zelí jsme dochutili kmínem, hořčičným semínkem a solí. Po chvíli mačkání jsme ho naplnili do připravených sklenic, kde bude kvasit. 

Již nyní se těšíme na výsledek.

12. 11. 2024

DRHOVLE – PŘÍJEZD SVATÉHO MARTINA

Svatý Martin, který podle pověstí přijíždí na bílém koni, je svátek, který připadá na 11. listopadu. A i k nám do…

11. 11. 2024

DRHOVLE – SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY

Dnešní den 11. listopadu se u nás v domově nesl v duchu sv. Martina a příprav na zítřejší svatomartinské posezení. Klienti se…

7. 11. 2024

DRHOVLE – NAKLÁDÁME ZELÍ

V rámci kulinářského koutku jsme se s klienty rozhodli připravit domácí nakládané zelí. Nejdříve jsme zelí nakrájeli a nakrouhali, poté jsme ho…

zobrazit všechny aktuality